vinice Johannesbergen
(12,5% alkohol, 2,3g/l zb. cukr, 5,2g/l kyselin)
Obsah 0,75l
Weinbau Tagwerker - Herrnbaumgarten, Rakousko
Ikonická, stěžejní a nejvíce rozšířená odrůda je Grüner Veltliner - Veltlín zelený. Ve Weinviertelu dokonce dosáhla takové dominace, že se v této podoblasti, která čítá 13.000ha, pěstuje na více než polovině všech vinic! A protože se jí zde daří a víno z ní je specifické, je také jedinou odrůdou, která se může pochlubit označením Weinviertel DAC, čili "typické víno daného regionu".
A právě takový má v nabídce i Weingut Tagwerker, který sídlí v Herrbaumgartenu. Jejich veltlín pochází z vinice Johannesbergen, největší vinici v katastru města s ideální, jihozápadní orientací, velké 158 hektarů, kde je odrůda Veltlín zelený zastoupen více jak polovinou. Ze severní strany kryje tuto vinici les, a tak je obecně považována za teplou a dobře chráněnou před mrazy. Půda je břidlicová, pokrytá spraší.
V barvě světle zelenkavo-žlutý se svěžími, jiskrnými odlesky. Vůně je svěží, atraktivní, mladistvá, v kombinaci sadového ovoce - nevíce zelených jablíček s broskví - a pikantní kořenitostí bílého pepře. Pro dolnorakouský veltlín typické, nezaměnitelné. V chuti šťavnaté, divoké, pikantní, kořenité. Příjemná, harmonická kombinace šťavnaté kyselinky, ovocnosti, kořenitosti s dlouhým závěrem citrusového ovoce.
Víno hravé, zábavné, mladistvé a přitom seriózní. Bude vás bavit, bude trochu rošťácké, ale vše bude mít svoji úroveň. Svěžest je na prvním místě. Pikantnost dodává atraktivitu a kombinace všech vjemů dá dohromady to, co si budete chtít užívat.
V kombinaci s jídlem bych doporučoval těstoviny s omáčkou na smetanovém základě, minutkovou úpravu drůbeže nebo svěží salát s grilovaným kuřecím masem.
Když budete mít toto víno doma, budete mít vždy jistotu, že v případě chuti na fresh víno máte kam sáhnout. A problém s ním budete mít jedině tehdy, pokud vám dojde :)